Information & mönstring

Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige omfattas av totalförsvarsplikten och måste hjälpa till på olika sätt vid krig. Värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt är tre typer av totalförsvarsplikt som finns. Skyldigheten att genomföra värnplikt berör endast svenska medborgare mellan 19 och 47 års ålder, enligt Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt. Det första steget för alla totalförsvarspliktiga som genomför en grundutbildning är mönstringen. För att de ska få goda förutsättningar att genomföra värn- eller civilplikt krävs det att informationen om utbildningen och mönstringsförfarandet är av mycket hög kvalitet. Ett av Pliktrådets prioriterade mål för verksamhetsåret 2024/2025 är därmed att vid inskrivning placeras varje person på rätt plats med rätt information. 

Inledningsvis är det viktigt att mönstringen genomförs noggrant eftersom det är en förutsättning för att rätt person hamnar på rätt plats i totalförsvaret. Detta lägger också grunden för en värnplikt som är meningsfull för den enskilde. För att säkerställa att mönstringsförfarandet är rättvist och jämställt tar Pliktrådet del av det arbete Plikt- och prövningsverket utför och samverkar inför deras årliga utskick av information till de totalförsvarspliktiga. 

Det är vid inskrivningssamtalet under mönstringen som de mönstrande ska få en kort och muntlig beskrivning av en preliminär befattning, men det finns ingen spårbarhet att informationen har getts eller är korrekt. Problematiken ligger dels i felaktig information om vart de värnpliktiga ska genomföra utbildningen men också vad utbildningen innebär. Det är därför av största vikt att det sätts krav på att informationen delges den mönstrande skriftligen. Befattningsbeskrivningar är något som idag kraftigt brister och som sällan stämmer överens med verkligheten ute på förbanden. Här arbetar Pliktrådet med att granska och påverka Försvarsmaktens centrala arbete som berör information till de värnpliktiga, däribland befattningsbeskrivningar och Försvarsmaktens befattningsguide. Att individen får korrekt information om utbildningen är en förutsättning för att ta sig an den med hög motivation och bibehållet förtroende för utbildande myndighet. Pliktrådets fasta ställningstagande är att med totalförsvarsplikt kommer informationsplikt! 

 

En annan utmaning är att samhället, särskilt den yngre generationen, har alldeles för låg kunskap om totalförsvaret och plikten. När värnpliktsvolymerna ökar kraftigt och regeringen utreder frågan om civilplikt med grundutbildning är samhällets kunskapsbehov större än någonsin. Pliktrådet arbetar för att utbildning om totalförsvarspliktens innebörd och totalförsvaret i stort ska bedrivas i grund- och gymnasieskola. 

Sammanfattningsvis innebär lagen om totalförsvarsplikt, för den som omfattas av värnplikt, att bli fråntagen sin mänskliga rättighet att röra sig som man vill. Man blir alltså skyldig att inställa sig på utsatt tid och plats, följa order från befäl och bära tilldelad utrustning, under en viss period. Individen kan inte heller bestämma när man åker hem eller är ledig. Skyldigheten att genomgå en grundutbildning, utan att ges information om den, står inte i proportion till den integritetskränkning plikten innebär. 

Med totalförsvarsplikt kommer informationsplikt!

Ella bjurhager, 

områdesansvarig Information & Mönstring

Kontakt:

070 – 848 61 29

Ella.bjurhager@pliktradet.se