Informationsbroschyrer
Pliktrådet producerar regelbundet broschyrer som innehåller information, tips & trix samt annat bra att tänka på för värnpliktiga under grundutbildning. Dessa finns som ett stöd för dig som värnpliktig att vända dig till och förhoppningsvis få svar. Dina befäl har möjlighet att beställa hem broschyrerna via Försvarsmaktens grafiska produktion. Om du inte är värnpliktig under grundutbildning, eller inte har möjlighet att beställa den genom ditt förband är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi finns alltid här för dig!
Värnpliktigas rättigheter & skyldigheter
Denna broschyr är för dig, som värnpliktig under grundutbildning. När och om du rycker in kommer du mycket troligt bli informerad om dina skyldigheter som värnpliktig under grundutbildning. Allt för ofta glöms dock dina rättigheter bort. Men vi finns här för dig. Du har rätt att veta vad för typ av ekonomiskt stöd du kan få tillgång till, hur många tjänstefria dagar du har rätt till och hur du ska få utöva medinflytande (det vill säga hur du kan påverka din utbildning). Under varje rubrik kommer du kunna läsa vilken referens respektive rättighet har. Se denna broschyr som guide vid eventuella frågor eller när du vill läsa på. Kom också ihåg att du alltid kan vända dig till dina befäl, Plikt och Prövningsverket, eller oss i Pliktrådet för vidare hjälp. Pliktrådet finns för dig och alla Sveriges totalförsvarspliktiga.
Broschyren finns att beställa genom produktions-ID: 240507048.
Lagrum som behandlas:
Medinflytande
Ekonomiska ersättningar
Hemresor
Tjänstledighet och permissioner
Vapenfrihet
Fritid
Disciplinpåföljder
Uppskov, avbrott och ändring av befattning
Militärbetyg
Mens i fält tips & trix
Under din värnplikt kommer du att uppleva saker och befinna dig på platser du annars inte hade gjort. Vardagliga saker som att ha mens och byta mensskydd är plötsligt inte lika rutinmässiga och enkla. Därför har Pliktrådet tagit fram det här informationshäftet med tips som är bra att ha koll på om du eller någon annan har mens. Innehållet är granskat och kompletterat av Försvarshälsan, NVK- och NOAK ansvariga vid ett markförband samt personal på FömedC. Vi hoppas att det kommer hjälpa dig under din grundutbildning. Många oroar sig ofta inför att ha mens i fält men du kommer snabbt att märka att det inte är några större problem. Visst är det omständligt, men man hittar sina rutiner efter ett tag. För somliga är upplevelsen mer dramatisk än för andra så det viktiga är att vi hjälper varandra och förebygger stigmat kring mens.
Broschyren finns att beställa genom produktions-ID: 220916042
Broschyren innehåller:
Olika mensskydd har olika för- och nackdelar
Tips för att underlätta om du har mens i fält
Kalla fakta
Skapa ditt eget ”menskitt” som du alltid kan bära med dig. Packa det vattentätt och ha lättillgängligt i stridspackning och/eller benfickan.
- Plastpåsar/hundbajspåsar
- Plasthandskar (för byte av mensskydd)
- Intimvåtservetter
- Näsdukar/toalettpapper
- Värktabletter
- Handsprit/handtvätt (går ofta att nyttja i kallare klimat men bör undvikas i situationer där förfrysningsrisk föreligger).
- Mensskydd av olika slag. Gör gärna detta oavsett om du har mens eller inte eftersom mensen kan bli oregelbunden beroende på hur din kropp reagerar på mindre mat, sömn och stressade situationer.
Påminn ditt befäl att varje värnpliktig ska ha tillgång till gratis mensskydd även i fält och att det inte är den värnpliktigas ansvar. Föreslå/inför att samtliga i gruppen alltid bär med sig extra mensskydd.
Det är chefens ansvar att mensskydd finns tillgängliga men hjälp chefen att vara en bra ledare genom att påminna inför inventering! Målet är att plutonen alltid har med sig ett lager av mensskydd [t.ex. i en menslåda] ut i fält som förvaras lättillgängligt, exempelvis i en tältlagslåda eller motsvarande. Detta ansvar vilar inte enbart på de som menstruerar.
Pliktrådet tog kontakt med en barnmorska för att få svar på några medicinska frågor om mens.
- Hur kan mensen påverkas av stress?
Svar: Mensen kan förskjutas och/eller utebli.
- Hur kan mensen påverkas av psykisk ohälsa?
Svar: Mensen kan förskjutas och/eller utebli.
- Hur kan kroppen påverkas av mindre mat och sömn?
Underskott av energi och sömn kan göra att stresstålighet, minne, koncentrationsförmåga och den generella prestationsförmågan minskar. Även mensen kan påverkas. Vid återhämtning ”hittar” kroppen tillbaka av sig själv
Q/A i frågor som är vanliga att ha
Pliktrådet tog kontakt med psykologer och andra som har kompetens alternativt forskat inom området för frågorna. Alla svaren finns i skrift i broschyren.
- Vad gör jag om mitt mensskydd läcker och jag får blod på uniformen eller på annan utrustning?
- Hur hanterar jag mensvärk eller att jag mår dåligt under mens eller har PMS?
- Vem kan jag prata med om jag inte törs prata med mitt befäl eller andra värnpliktiga om mens?
- Hur påverkas den psykiska hälsan av mens?
- Hur kan man göra för att må bättre psykiskt?